
Per als contribuents el període impositiu dels quals coincideix amb l'any natural (la majoria de les empreses), el termini per a presentar la declaració de l'Impost de Societats (models 200 i 220) serà de l'1 al 25 de juliol de 2025, tots dos inclusivament.
Si s’opta per la domiciliació del pagament, haurà de realitzar-se entre l’1 i el 20 de juliol.
La presentació és obligatòria, fins i tot si no s’ha desenvolupat activitat o no s’han obtingut ingressos durant l’exercici.
Principals novetats normatives aplicables a l'exercici 2024
- Llibertat d’amortització per a inversions verdes
S’amplia la possibilitat d’amortitzar lliurement les inversions en instal·lacions d’autoconsum energètic (elèctric o tèrmic) que utilitzin fonts renovables, sempre que substitueixin instal·lacions amb origen fòssil. Aquesta mesura, prevista inicialment amb amortització accelerada, ha estat modificada pel Reial decret llei 4/2024, atorgant major flexibilitat fiscal a aquesta mena d’inversions.
- Tipus mínim del 15 % per a grans grups
Les multinacionals i grans grups amb ingressos iguals o superiors a 750 milions d’euros han d’aplicar, com a mínim, un tipus efectiu del 15 % en el IS consolidat.
- Limitació a la deducibilitat de despeses financeres
- S’elimina l’excepció que permetia als fons de titulització hipotecària i d’actius deduir-se despeses financeres sense restriccions.
- Canvis en la deducció per donatius (Llei de Mecenatge)
S’incrementen els percentatges de deducció: del 35 % al 40 % amb caràcter general, i fins a un 50 % en cas de donacions recurrents. A més, el límit de deducció sobre la base imposable passa del 10 % al 15 %.
- Reincorporació de mesures fiscals anul·lades pel TC
La Llei 7/2024 reintrodueix amb efectes des de l’1 de gener de 2024 algunes mesures del RDL 3/2016 que havien estat declarades inconstitucionals. Afecten, entre altres, a la compensació de bases imposables negatives i a la reversió de deterioracions de valors fiscalment deduïbles en períodes previs a 2013.
- Límit a la compensació de BIN individuals en grups fiscals
Es prorroga fins a 2025 el límit del 50 % en la integració de bases imposables negatives individuals dins dels grups fiscals, amb excepcions per a fundacions. Les quantitats no computades hauran d’integrar-se per desenes parts en els períodes successius iniciats a partir de 1-1- 2025 i 1-1-2026.
Recomanacions fiscals per a optimitzar la liquidació
Revisió d’ajustos fiscals
Revisa les diferències entre comptabilitat i normativa fiscal per a evitar sorpreses en els ajustos extracontables, especialment en ingressos i despeses amb tractament distint.
Amortitzacions
Es permet l’amortització lliure de béns nous d’immobilitzat material amb valor unitari inferior a 300 €, fins a un màxim anual de 25.000 € i els elements d’immobilitzat material i intangible, exclosos edificis, afectes a I+D.
Despeses no deduïbles
Comprova les despeses comptables no deduïbles fiscalment o que tenen limitada la seva deducibilitat (retribució fons propis, donatius i liberalitats, despeses financeres, etc.). Les despeses per atencions a clients o proveïdors es limiten la seva deducció a l’1% de l’import net de la xifra de negocis del propi període impositiu. Seran deduïbles les retribucions als administradors per l’acompliment de funcions d’alta direcció, o altres funcions derivades d’un contracte de caràcter laboral amb l’entitat.
Reserves de capitalització i anivellament
Les entitats que tributen al tipus general poden aplicar la reserva de capitalització, reduint la seva base imposable en un 10% de l’import de l’increment dels seus fons propis en la mesura que aquest increment es mantingui durant un termini de 5 anys i es doti una reserva per l’import de la reducció, degudament separada i indisponible durant aquests 5 anys, excepte que tingui pèrdues comptables.
Les empreses de reduïda dimensió poden aplicar a més la reserva d’anivellament, reduint fins a un 10 % de la seva base imposable amb un màxim d’1 milió d’euros.
Compensació de bases imposables negatives (BIN)
Encara que ha desaparegut el límit temporal, persisteixen restriccions segons la grandària de l’empresa:
Fins a 1 milió d’euros: compensació lliure. A partir d’aquesta quantitat, el 70% de la base imposable prèvia a l’aplicació de la reserva de capitalització.
- Entre 20 i 60 milions de INCN: límit del 50 %.
- Més de 60 milions: límit del 25 %.
Deduccions per activitats incentivades
Verifica si pots aplicar deduccions per I+D+I, creació d’ocupació, espectacles en viu o produccions audiovisuals. El límit general és del 25 %, ampliable al 50 % si les despeses en R+D superen el 10 % de la quota íntegra.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal
Si t’ha semblat interessant comparteix-ho en xarxes socials, gràcies!